Skip to main content

Basisinformatie


Geprefabriceerde zwembaden, rvs of beton: Wat zijn de voor- en nadelen van de materialen?

Zwembaden van glasvezelversterkte kunststof, roestvrij staal of beton verschillen niet alleen in uiterlijk, maar ook in constructie. Zwembaden van roestvrij staal worden vervaardigd door het lassen van op maat gesneden platen. Zo is bijna elke vorm en grootte mogelijk. Maar overgangen, laslijnen en laspunten zijn zichtbaar door het water. En: roestvrij bestaat niet! Roestvast staal wordt blootgesteld aan zwembadwater met verschillende pH-waarden, ontsmettingsmiddelen en vooral chloriden. Als deze de belastingslimiet overschrijden, zal zelfs het beste roestvrij staal gaan roesten. In dit opzicht is de verzorging van het water in een roestvrijstalen zwembad een belangrijk punt. Als u het goed in de gaten houdt, zal roestvast staal u jarenlang plezier geven. Het nadeel: In vergelijking met andere zwembadvarianten bevinden de roestvrijstalen zwembaden zich eerder in de bovenste prijsklasse.

Beton is een ander materiaal dat in de zwembadbouw wordt gebruikt. De voordelen liggen in de vrijheid van zwembadontwerp, omdat beton in bijna elke gewenste vorm kan worden gestort. Maar: Bij het betonnen zwembad wordt in eerste instantie alleen het statische bassin gebouwd. Dit heeft een waterdichte binnenhuid en een optisch oppervlak nodig. De waterdichtheid wordt meestal bereikt door verven of epoxyharsen. Het optische oppervlak wordt meestal geleverd door folies of mozaïeken. Wand- en vloerisolatie wordt apart van de buitenzijde aangebracht. Bij het storten van het beton moeten de inbouwdelen al op een waterdichte manier worden gestort. Op dat moment moet de bouw van een betonnen zwembad worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf dat gespecialiseerd is in deze werkzaamheden. Door de verschillende afwerkingsduur ligt de bouwtijd van een gestort betonnen zwembad tussen de zes en acht maanden.    

De geprefabriceerde zwembaden van RivieraPool zijn gemaakt van epoxyacrylaat in combinatie met glasvezelversterkte kunststoffen – maar ook in de luchtvaart en de scheepsbouw. De extreme sterkte van glasvezel wordt gecombineerd met de chemische bestendigheid van epoxyacrylaat. Het materiaal is bijzonder geschikt voor de bouw van zwembaden omdat de zwembaden waterdicht zijn, extreem weerbestendig en ongevoelig voor vorst en hitte. Micro-organismen, bacteriën en algen hebben nauwelijks kans op het gladde oppervlak, waardoor de GVK-zwembaden bijzonder gemakkelijk te reinigen zijn. Tegelijkertijd kunnen hulpmiddelen voor technische onderdelen worden ingegoten, bijvoorbeeld met uitsparingen voor de vloerafvoer, massagejets, installatieschacht en steunrand voor het roldek en de trap. De zwembadcarrosserie in sandwichconstructie is versterkt met PU-schuim. Zo blijven de wanden dimensioneel stabiel en zijn ze geïsoleerd tegen afkoeling. Het zwembad wordt in één stuk naar de bouwplaats getransporteerd en geprefabriceerd, waardoor de installatietijd op de bouwplaats wordt verkort. Dit betekent dat deze zwembaden vooraf kunnen worden geconfigureerd en in de fabriek worden vervaardigd in plaats van op de bouwplaats onder vaak ongunstige omstandigheden. Dit geeft de zekerheid van een systeem dat snel kan worden gebouwd en biedt vele jaren van plezier en investeringszekerheid.