Skip to main content

Onderhoud van het zwembad


Welke apparatuur helpt bij het onderhoud van het zwembad?

Schepnetten en borstels zijn snelle hulpjes om grof vuil uit het badwater en van de wanden van het zwembad te verwijderen: Als er drijvende bladeren of een chocoladereep van de junior in het water zijn gevallen, is een schepnet binnen handbereik zeer aan te bevelen. Een borstel wordt gebruikt om grof vuil van de wanden van het zwembad te verwijderen. Hoe gladder het oppervlak van het zwembad (geprefabriceerde zwembaden met een glad acrylaatoppervlak zijn ideaal), hoe gemakkelijker het is om zwevende stoffen te verwijderen en er zijn geen verdere verzorgingsproducten nodig.

 

Zand en kleine stenen die op de bodem van het zwembad liggen zijn meestal niet te pakken met het schepnet. Hier komen stofzuigerborstels in beeld, die precies naar het vuil worden geleid en het vuil wegzuigen. De vakhandel biedt een breed scala aan systemen: Semi-automatische stofzuigers worden met een telescoopstang naar de vloer geleid. De stofzuiger kan via een slang op het filtersysteem worden aangesloten en verwijdert automatisch vuil.

Een zwembadrobot daarentegen beweegt zich automatisch en autonoom over de zwembadvloer en -wanden en voorkomt zo dat vuil zich op lange termijn op de vloer nestelt. Zwembadrobots zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Ze kunnen worden bediend met een oplaadbare batterij, aangesloten op het stroomnet of zelfs zonder stroom via de zuigkracht van het filtersysteem. Bij sommige modellen wordt het vuil direct in een zak opgevangen of met een drijvende slang via de skimmer afgevoerd.